Grille gazowe to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych urządzeń na rynku. Ich ogromny sukces wynika przede wszystkim z zastosowania
nowoczesnej technologii, która pozwala na prawdziwe kuchenne eksperymenty. Jednak główny zarzut kierowany w stronę tego typu sprzętu to brak charakterystycznego dymnego aromatu. Jak się okazuje, wcale nie musisz z niego rezygnować – na grillu gazowym możemy nawet wędzić ulubione potrawy i zachwycać nimi naszych gości.
Od czego zacząć?
Miękkie, aromatyczne mięso o charakterystycznym zapachu kojarzy nam się przede wszystkim z tradycyjnymi grillami węglowymi. Jednak również posiadacze nowoczesnych grilli gazowych (https://www.sklep.landmann.pl/k2,grille-gazowe.html) mogą pozwolić sobie na tego typu rarytasy. W tym przypadku kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniej metody. Jeśli pragniemy uzyskać efekt rodem z amerykańskim filmów, wówczas najlepiej zdecydować się na wędzenie w dość niskich temperaturach. Mamy tutaj na myśli bardzo wolne wędzenie w temperaturze poniżej 135°C. Dzięki temu przygotowane przez nas potrawy będą nie tylko aromatyczne, ale także wyjątkowo delikatne. Jeśli do wędzenia służy nam grill gazowy, konieczne jest posiadanie pokrywki z wywietrznikami. Z jej pomocą będziemy w stanie dość precyzyjnie kontrolować temperaturę wewnątrz urządzenia.
Niezbędne akcesoria
Poza wspomnianą pokrywką, podczas wędzenia w grillu gazowym przydadzą się również inne akcesoria. W końcu już na samym początku musimy zdecydować, co dodamy do żaru. Najlepszym rozwiązaniem okazuje się drewno liściaste. Jeśli chodzi o proporcje, zasada jest dość prosta – im więcej drewienek użyjemy, tym bardziej aromatyczną potrawę uzyskamy. Przed dodaniem drewienek do żaru, warto je delikatnie wymoczyć, by uniknąć spalenia.
Alternatywy
Choć wędzenie na grillu gazowym jest możliwe, dla wielu osób może okazać się zbyt problematyczne. Wówczas najlepiej zainwestować w profesjonalny sprzęt, jakim jest wędzarnia przenośna (https://sklep.landmann.pl/k58,wedzarnie.html). Dzięki ogromnej mobilności oraz zachęcającej cenie będziemy w stanie niemal zawsze i wszędzie wędzić ulubione dania bez konieczności inwestycji w dodatkowe akcesoria. Tym samym prawdziwi fani wędzonych potraw niezależnie od miejsca i pogody będą mogli serwować swoje przepyszne posiłki.