Opis prozdrowotnych właściwości żywych kultury mikroorganizmów probiotycznych SCD, zawartych w preparatach przeznaczonych do stosowania doustnego i zewnętrznego u ludzi, zacznę od charakterystyki prawdziwego króla antyutleniaczy – o nazwie SCD Xtra Life. Jest to złocisty płyn – ekstrakt, w którego składzie znajduje się bardzo dużo dobrze przyswjalnych antyoksydantów, witamin, minerałów, enzymów, aminokwasów oraz innych substancji roślinnych o dobroczynnym działaniu na organizm człowieka. Przeznaczenie specyfiku, o którym legalnie można napisać tylko jako o „suplemencie polecanym dla osób przemęczonych i wycieńczonych” jest bardzo szerokie. Do najpoważniejszych chorób w leczeniu, i (zwłaszcza) profilaktyce, których może być pomocny, należą bez wątpienia nowotwory i wszelkie choroby, które można łatwiej i skuteczniej wyleczyć w obecności antyoksydantów. Trzeba uważać na stosowanie antyoksydantów razem z radioterapią lub chemioterapią – komórki zawierające dużo antyutleniaczy są trudniejsze do zniszczenia. Jednak radioterapia i chemioterapia to bardzo inwazyjne i biobójcze metody, które mogą zniszczyć komórki nowotworowe np. guza piersi, ale jednocześnie drastycznie zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów mózgu. Przy stosowaniu metod naturalnych nie ma żadnych przeciwskazań, aby wspomagać się antyutleniaczami.
Jednym z ciekawszych zastosowań SCD Xtra Life jest zapobieganie i łagodzenie cukrzycy. Preparat należy stosować, systematycznie badając poziom cukru we krwi, pamiętając o tym, że nie zastępuje on właściwej diety, ani odpowiedniej dawki ruchu. Wiele osób z cukrzycą, które nie były leczone insuliną, udało się, dzięki stosowaniu SCD Xtra Life, wyciągnąć z cukrzycy – wyleczyć ją całkowicie lub prawie całkowicie. Nadal muszą regularnie się badać i prowadzić zdrowy tryb życia, przestrzegając zaleceń, ale poziom cukru się u nich unormował. Niestety ci, którzy zaczęli brać insulinę, nie mogą już jej odstawić, jednak także u nich obserwuje się poprawę, udaje im się zmniejszyć dawki insuliny, mają lepsze samopoczucie, więcej energii i sił witalnych.
Preparat, popularnie określany jako „Ikstra” wspomaga także działanie układu odpornościowego. Zaskakujące jest tempo działania „Ikstry” – po 60 min. od spożycia, badania krwi w ciemnym polu pokazują proces likwidacji zagregowanych w łańcuchy i warkocze płytek krwi. „Ikstra” zmienia warunki wewnątrz organizmu, na takie, które nie sprzyjają infekcjom, opóźnia procesy starzenia i hamuje, wywołujące choroby alergeny.
Za te niemal cudowne właściwości odpowiedzialny jest skład SCD Xtra Life. Prozdrowotne składniki i antyutleniacze są łatwo dostępne i przyswajalne dla organizmu. Efektem ich działania jest ograniczenie szkodliwych skutków aktywności wolnych rodników.
Tajemnicą „Ikstry” jest absolutnie naturalny proces fermentacji otrębów ryżowych z dodatkiem brązowego ryżu, owoców papai oraz jadalnych wodorostów, prowadzony przez żywe kultury pożytecznych mikroorganizmów. Mikroskopijni sprzymierzeńcy naszego zdrowia, poddają te skądinąd bardzo pożyteczne substancje, wstępnej obróbce trawiennej, w efekcie dochodzi do uwolnienia niezwykle cennych składników odżywczych.
Brązowy ryż był przez wieki podstawą pożywienia wielu nacji. Zapewniał zdrowie i siłę ludziom, dzięki zawartym w nim minerałom, tak potrzebnym naszemu organizmowi, jak magnez, fosfor, żelazo, a także dużej ilości błonnika oraz witamin z grupy B. Ryż w naturalnej postaci to jedna z najlepiej służących naszemu zdrowiu roślin z grupy słodkich traw. Wyjątkowo bogate w cenne dla zdrowia składniki są otręby ryżowe (składnik „Ikstry”), które zawierają aż 70 znanych antyutleniaczy! Warto wymienić wśród nich: kwas foliowy (niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego człowieka), witaminę E, oryzanol, biotynę, lecytynę, witaminy z grupy B, aminokwasy, enzymy i inne.
Papaja – owoc melonowca to tropikalny przysmak zawierający interesujący enzym rozkładający białka w środowisku obojętnym, a nie kwaśnym jak to odbywa się zazwyczaj. Obecność tego enzymu wpływa korzystnie na układ pokarmowy (żołądek, dwunastnica, jelito cienkie), poprawiając trawienie. Warto wspomnieć także o papainie, która wspiera układ odpornościowy, szczególnie pomaga w zwalczaniu przewlekłych infekcji, a także zabezpiecza przed atakowaniem własnych komórek organizmu przez układ immunologiczny.
Jadalne wodorosty, które wchodzą w skład „Ikstry” to Laminaria Digitata. Wyróżniają się bardzo dużą zawartością jodu (największą wśród alg). Jod wpływa na tempo metabolizmu komórkowego. Wodorosty te zawierają także kwas asparaginowy, glutaminowy, glicynę, taurynę, wapń, magnez, a także mikroelementy.
Z nietypowych zastosowań wspomnę o tym, czego nauczyłem się z rozmowy z jednym z użytkowników „Ikstry”. Opowiadał o zmęczonych długim prowadzeniem samochodu oczach, które zrasza „Ikstrą”. Do pojemnika z atomizerem, po jakiś kroplach, nalewa preparatu i w razie potrzeby puszcza sobie obfitującą w antyutleniacze mgiełkę prosto w oczy. Ulga jest natychmiastowa, głęboka i długotrwała. Z pewnością jest to metoda godna polecenia również wszystkim, którzy wpatrują się w ekrany monitorów, tabletów i smartfonów.